Kırmızı Kaşık

5 Eylül 2016 Pazartesi

Helva-i Hakani

En geç 5 saat sonra hazır olması gereken valiz gerçeğine rağmen beni bu saatte uykusuz bırakıp bu yazıyı tamamlamamı sağlayan bir fincan kahveye teşekkür mü yoksa teessüf mü etmeli bilemem. Yine bolca görselin biriktiği, zaman darlığı dolayısıyla telefonda yetim kalan bu fotoğrafları böylesi yazılarla taçlandırmak için hiç fena bir fırsat olarak görünmedi bu uykusuzluk. Kendimi insomnia olduğuma ikna etmeden önce izninizle bu uykusuzluk konusunu burada kapatıyorum ve hemen yazımızın konusuna geçiyorum. Kalanla gidenin rol değiştirme arefesinde bir sürpriz olarak karşımıza çıkan bu lezzete ister un helvası deyin isterseniz abartıp Helva-i Hakani deyip osmanlı mutfağına ufak bir selam çakın ya da her ne derseniz deyin ama bu değerimize azıcık saygı duyun lütfen. Bir yemeği bin kişi yapar, birininki lezzetli olur ama bu tarif için lütfen bileğine güvenen gelsin, güvenmeyen de bir gidebilir mi lütfen! Teşekkürler. Sağ kolum ile sol kolum arasındaki adele boyutlarında ciddi farklara sebebiyet veren bu tatlının bitmesi ise bir kaç saati geçmedi ne yazık ki. Kısacası sizden çok şey alıp karşılığında da lezzetli bir şeyler yemenin verdiği mutluluk, haz ve bolca da kaloriyi size bırakır. Her şeyi göze alır da yapar yerseniz ne ala. Benim için denenmesi gereken reçetelerden bir tanesiydi. Belki bedeli biraz ağır oldu ama denenecekler listesinden bir madde daha silinmesi hissiyatını da hiç bir şeye değişmem a dostlar. Eveeet açılış konuşmasının hemen ardından, bileğine güvenmeyenleri uğurluyoruz, güvenenlerle de malzeme listesine göz atıp nasıl yapılıyormuş beraber öğreniyoruz.

Malzemeler:
* 150 gr tereyağ,
* 300 gr un,
* 250 gr şeker,
* 500 ml su

Öncelikle şeker ve suyu karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra şerbetimizi hazır bir şekilde bir kenarda bekletiyoruz. Daha sonra tereyağını eritip üzerine unu ekliyoruz. Ve asıl olay burada başlıyor; un kavrulana kadar (iyice esmerleşip koyu bir renk alıyor) en iyi ihtimalle 20-25 dakika kavuruyoruz. Daha sonra hazırladığımız şerbeti yavaş yavaş bu kavrulmuş un karışımına ekliyoruz.Suyunu çektikten sonra bir süre daha kavurup ocaktan alıyoruz ve servis ediyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Recipe Blogs - BlogCatalog Blog Directory