Kırmızı Kaşık

5 Ekim 2013 Cumartesi

Benim elim değmiş gibi...


Bu yazıya nereden başlayacağımı bilemedim. Neyse fazla özele girmeden hatta hiç girmeden direkt konuya girmek istiyorum izninizle. Daha önceki yazılarımdan birinde de bahsettiğim üzere makarnayla ilgili çok değerli düşüncelerim var. Hazır makarnayı suya atıp kaynatıp bir şeyler hazırlamak kolay. Peki ya makarna hamurunu da kendiniz yapsaydınız nasıl olurdu? Bence güzel olurdu. Çünkü ben denedim ve oldu. İnsanın tamamen kendi uğraşlarıyla ortaya çıkardığı şeyin değeri bir başka oluyor insanlar. Kendi isteğinize göre karışımını hazırlayabiliyorsunuz. Daha da önemlisi içinde ne olduğunu biliyorsunuz.
Bu ayrıntılar önemli. Hazır makarnayı suya atıp ben makarna yaptım diyemem artık heralde. Şimdi size 4 saatlik makarna yapımı aşamalarından bahsedeceğim. Bu 4 saate
makarnayı yerken geçirdiğim zaman da dahil ama o kısım fazla uzun sürmedi tahmin edeceğiniz üzere. Bunun bu kadar sürmesinde benim deneyim kazanmaya çalışmamın etkisini yadsıyamayız tabi ki de. Nerelerde hata yaptığımı bulmak için ve alternatif yollar denerken ne gibi sonuçlar ortaya çıkacağını öğrenebilmek için deneme yanılmadan taviz vermedim ve acımadan 4 saatimi feda ettim amaaa biliyorum ki bundan sonraki girişimlerimde daha az zaman harcayacağım. Ayrıca böyle deneme yanılma yöntemiyle makarna yapmanın inceliklerini de tesadüfi bir şekilde öğrenmiş oldum. Tarife geçmeden önce makarnanın en önemli  bileşeni; undan bahsetmek isterdim ama o başlı başına bir gönderi konusu. Zamanım olduğunda o konuya da değineceğim. Şimdilik şu kadarından bahsetmeliyim ki ben makarna hamurunu hazırlarken sert ve yumuşak buğday ununu eşit oranda karıştırıp kullandım. Uzun süren araştırmalarım sonucunda böylesinin en iyi sonucu vereceği kanısına vardım. Deneyimlerim doğrultusunda da söyleyebilirim ki evet böylesi iyi oldu. Neyse daha fazla uzatmadan tarife geçiyorum.

Malzemeler:
Hamuru için;
* 300 gr un (150 gr sert-150 gr yumuşak buğday unu)
*3 yumurta
*1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;
*5-6 adet mantar
*300 ml hazır krema (yaklaşık olarak 1.5 kutu ediyor, küçük olanlardan)
*2 parça tavuk bonfile

Öncellikle hamuru hazırlıyoruz. Unun içine yumurtaları kırıyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra yağı da ekleyip hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Dilerseniz hamuruna tuz da katabilirsiniz, ben katmamıştım. Bu karışım yoğun olmadığı takdirde yoğunlaşana kadar un ekleyebilirsiniz.  Hamur hazır olduğunda makinenin hamur açan kısmına yerşeştirip açıyoruz. İstediğimiz inceliğe ulaşana kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. Daha sonra şerit olarak kesen kısmına, açtığımız hamuru yaklaşık 70 derecelik bir açıyla tutuyoruz (Bunlar hep deneyim ürünü). Aslında bu kısımda iki kişi olunursa çok daha rahat olur. Burada bir kişiye daha ihtiyaç duymadım desem yalan olur. Biri hamuru 70 derecelik bir açıyla tutarken diğer kişi de kolu çevirip kesilmiş hamuru üst üste gelip yapışmasını engellemek için düz bir şekilde tutarsa çok daha rahat olur. Hatta olması gereken bu sanırım. Ben oldukça zorlandım çünkü tek başıma. Belki de tecrübesizlikten dolayıdır, bilemeyiz tabi ki. Makineden çıkan erişteleri hafif nemli (çok az nemli olması gerekiyor yoksa hamurlaşır) üzerine un serpilmiş bir beze birbirine yapışmayacak şekilde diziyoruz. Kaynayan suya erişteleri atıyoruz (bundan sonraki işlemler hazır makarnayla yapılanla bire bir aynı). mantarları dilimleyip tavuğu da küp küp doğrayıp tavada kızartıyoruz. Daha sonra kremasını da ekleyip yoğunlaştırıyoruz. Pişen makarnaları süzdürüp bu karışım içine ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Ocakta biraz tuttuktan sonra servis ediyoruz. Parmesan peynirini de unutmamak gerek tabi ki. Bir makarna macerası da böyle bir deneyimle sonuçlandı. Umarım devamı gelir:)


Just a Boy by Angus & Julia Stone on Grooveshark

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Recipe Blogs - BlogCatalog Blog Directory